tarta z jabłkami na śliwkach

  "Stwórca każąc człowiekowi jeść, aby mógł żyć, za zachętę dał mu apetyt, a za nagrodę - przyjemność". Anthelme Brillat-Savarin

Kolejny deser który połaskotał moje podniebienie to tarta jabłkowa ala szarlotka na śliwkowych powidłach- palce lizać! przepis ten autorstwa http://sweetworldofs.pl/2014/08/08/krucha-tarta-z-jablkami-na-sliwkach/ , wyszedł mi zupełnie inaczej niż u autorki dzieła, ale trzeba zaznaczyć że ile jest przepisów tyle jest smaków i choćby dzieło kulinarne było pod tą samą nazwą i  tymi samymi składnikami wykonane to zawsze wyjdzie ono inaczej. Bo inne ręce je wykonało! Zapraszam do sporządzania swoich dzieł kulinarnych.
Tarta z jabłkami na śliwkach


Składniki:
-200 g masła
-250 g mąki pszennej
-2 łyżki stołowe lodowatej wody
-szczypta soli
-1,5 kg jabłek kwaskowatych
-6 łyżek stołowych cukru
-1 łyżeczka cynamonu
-1 łyżeczka cukru pudru
-3 łyżki stołowe powideł śliwkowych


Przygotowanie:
Formę do tarty smarujemy odrobiną masła, resztę masła dodajemy do mąki i soli i mieszamy na koniec dodajemy wodę i ugniatamy ciasto. Powinno być gładkie i mieć aksamitną konsystencję.
Następnie ciastem wyklejamy formę i wkładamy do lodówki na ok 1godz  aby sie schłodziło. Gdy zostaną skrawki ciasta zostaw je i włóż do zamrażarnika po godz można je wyjąc i wykorzystać na kruszonkę. Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne, jedno z nich najbardziej kształtne i większe zostaw na boku, pozostałe  zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie przełóż na patelnię, postaw na małym ogniu i gotuj, co kilka minut mieszając jak jabłka odparują i zaczną lekko przywierać. Dodaj cukier i cynamon, dokładnie wymieszaj i jeszcze chwilkę podsmaż, cały czas mieszając i pilnując, by się nie przypaliły gdy cukier się rozpuści, spróbuj, czy jabłka nie są za mało słodkie, jak będą dobre, zdejmij patelnię z ognia i wystudź masę, ostatnie jabłko pokrój na cienkie plasterki ok 0,5mm. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, a schłodzone ciasto posmaruj powidłami śliwkowymi. Przełóż na nie masę jabłkową i wyrównaj powierzchnię na wierzchu ułóż plasterki jabłka, posyp cukrem pudrem. Zrób kruszonkę zcierając zamrożone ciasto na tarce o dużych oczkach i posyp na wierzch ciasta. Wstaw do piekarnika i piec ok 50-60 min aż brzeg i wierzch ciasta będą rumiane.
Smacznego!

Komentarze

fiolka pisze…
Ależ u Ciebie nastrojowo. Nie dość że cudowne cytaty masz w tytułach to jeszcze przepisy i zdjęcia. Chyba tutaj dłużej zostanę. Cudowności Paulo!
Dziękuję ci Olala i pozdrawiam

Popularne posty