Tiramisu

"Jedz mniej, bramy raju są wąskie"- Jak to określił Archibald Joseph Cronin, ale jak tu nie oprzeć się takim pysznościom jak Tiramisu. Z serii deserek niedzielny na szybciutko zrobiłam oto kulinarne arcydzieło.
Tiramisu

Składniki:
-2 żółtka
-2łyżki stołowe cukru
-paczka biszkoptów podłużnych
-5łyżek stołowych amaretto lub innego alkoholu aromatyzowanego ja np. dodałam whisky (dla niealkoholowych - polecam zamiast kawy z alkoholem, zrobić mocną esencję z herbaty!!!)
- prawdziwe gorzkie kakao w proszku
-350 g serka mascarpone
-150-200 ml kawy espresso ( musi być mocne!)
Przygotowanie:
Żółtka z cukrem ubijamy na pianę, potem stopniowo dodajemy łyżkami serek mascarpone i dalej miksujemy na koniec dodajemy do masy 2 łyżki stołowe alkoholu i mieszamy. Resztę alkoholu dodajemy do zimnego espresso i mieszamy.
Na koniec  wykładamy do kwadratowej lub prostokątnej formy biszkopty, nasączamy je mocno kawą,  na to kładziemy  masę ok 2cm, i ponownie na masę kładziemy biszkopty nasączamy je kawą i znów kładziemy masę. Przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok 5 h.
Po  5 godzinach wyjmujemy z lodówki, posypujemy na wierzch dużą  ilością prawdziwego, gorzkiego kakao w proszku, przystrajamy i nasz deserek jest gotowy do spożycia. Smacznego!!!


Komentarze

Popularne posty