Krem z dyni z imbirem oraz czerwona pastą curry
Człowiek, który nie cieszy się dobrym jedzeniem, musi mieć jakieś braki charakteru. - Trudi Canavan
Kolejne moje zafascynowanie kulinarne to ostatnio będące na topie dynie. Przyszła do nas złota piękna jesień i wraz z nią pojawiły się cudowne pomarańczowe, okrąglutkie dynie. Szczególnie warta uwagi jest dynia hokkaido,
Kolejne moje zafascynowanie kulinarne to ostatnio będące na topie dynie. Przyszła do nas złota piękna jesień i wraz z nią pojawiły się cudowne pomarańczowe, okrąglutkie dynie. Szczególnie warta uwagi jest dynia hokkaido,
którą coraz częściej można
spotkać w sklepach. Jest niewielka, ma przepiękny
soczysty pomarańczowy kolor, a co najważniejsze nie trzeba jej obierać ze skórki. Co powinniśmy wiedzieć o dyniach?, to że dynie zawierają dużo witamin np: A, B1, B2, C, PP, ponadto składniki
mineralne, zwłaszcza fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz mnóstwo
beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A, która zapobiega krzywicy u dzieci, wzmacnia wzrok, chroni przed
nowotworami. Wraz z witaminą E wspaniale wpływa na cerę – utrzymuje
odpowiednią wilgotność skóry i zwalcza niszczycielskie wolne rodniki. Dynia przyśpiesza przemianę materii, dzięki czemu organizm pozbywa się nagromadzonych tłuszczów. Zawiera także pektyny i kwasy organiczne. Gotowana lub surowa dynia pomaga w nieżytach przewodu
pokarmowego, przy uporczywych zaparciach, chorobach krążenia z
towarzyszącymi im obrzękami i schorzeniach wątroby. Nawet dla tzw.
delikatnych żołądków dynia rozgotowana jest lekkostrawna i łatwo
przyswajalna. A więc moi drodzy jedzmy dynie póki jeszcze jest. Niech Jej wysokość pomarańczowa zakróluje na naszych stołach bo jest zdrowa!
Krem z dyni z imbirem oraz czerwona pastą curry
Składniki:
- ok 1,5 kg dyni ( u mnie taka jedna dynia tyle ważyła)
- 1 cebula pokrojona w kosteczkę
- 2 poszatkowane ząbki czosnku
- 1,5 cm korzenia imbiru ( w zależności jak bardzo chcecie aby smak był intensywny i ostry to tym więcej daje się imbiru)
- 2 łyżki stołowe oliwy
- łyżka masła
- pół łyżeczki kminu rzymskiego w proszku
- szczypta kurkumy
- 1 cebula pokrojona w kosteczkę
- 2 poszatkowane ząbki czosnku
- 1,5 cm korzenia imbiru ( w zależności jak bardzo chcecie aby smak był intensywny i ostry to tym więcej daje się imbiru)
- 2 łyżki stołowe oliwy
- łyżka masła
- pół łyżeczki kminu rzymskiego w proszku
- szczypta kurkumy
- szczypta cynamonu
-ok 1-1,5 litra bulionu warzywnego (wywar z kostki bulionowej)
- pestki dyni łuskanej ( ok 2 garstek)
- listki kolendry
-ok 1-1,5 litra bulionu warzywnego (wywar z kostki bulionowej)
- pestki dyni łuskanej ( ok 2 garstek)
- listki kolendry
-natka pietruszki posiekana
-400 ml mleczka kokosowego
-łyżka stołowa czerwonej pasty curry
-sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Myjemy dynie i kroimy najpierw na dwie połówki. Usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w grubszą kostkę. W garnku rozgrzewamy pastę curry i po minucie do środka dolewamy bulion jarzynowy. Kiedy zaczyna się gotować bulion z pastą wrzucamy dynie i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Dodajemy poszatkowaną cebulę, czosnek oraz imbir. Po kilku minutach gotowania dodajemy resztę przypraw, natkę pietruszki, liście kolendry, kurkumę, cynamon, sól, pieprz, pestki dyni, masło oraz 2 łyżki stołowe oliwy i mieszamy gotując dalej.
Kiedy dynia zmięknie w zupie, (można sprawdzić widelcem) całość blendujemy i na koniec dodajemy mleczko kokosowe. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwile. Po chwili jest już gotowa do spożycia nasza pomarańczowa piękność. Życzę Smacznego!
Komentarze