Pierożki z kalafiorem i z serem

 Nie trzeba nikogo przekonywać do tego, jakie znaczenie odgrywa kuchnia w naszym życiu. -Orson Welles

Dziś na talerzach w dalszym ciągu króluje wspaniały kalafior. Zatem po królewsku!
Pierożki z kalafiorem i z serem.

 Składniki:
-opakowanie gotowego (niemrożonego) ciasta na pizzę
-średni kalafior
-1/4lmleka
-10 dag sera żółtego może być w kawałku
-4 żółtka
-szczypta gałki muszkatołowej
-kilka łyżeczek sezamu
-sól, pieprz do smaku
 Przygotowanie:
Kalafior dzielimy na różyczki, solimy i gotujemy na pół twardo szklance mleka i wody. Bez pokrywki ok 10-15 min. Następnie odsączamy. Odkładamy 4 najładniejsze różyczki a połowę pozostałych miksujemy na gładka masę z dodatkiem 2 żółtek, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W kolejności zcieramy ser na tarce o grubych oczkach dodajemy go do zmiksowanej masy z kilkoma łyżeczkami sezamu i z całymi różyczkami kalafiora. W między czasie przygotowujemy ciasto z którego wycinamy kółka np. szklanką. Na każdym z nich układamy porcję farszu. Zalepiamy brzegi, formujemy pierożki i układamy na papierze do pieczenia na blasze. Resztę żółtek roztrzepujemy z łyżka stołową wody, następnie smarujemy nimi pierożki. Pieczemy je w 180 stopniach ok 20-30 min na rumiano. Gotowe pierożki można podać z różyczkami kalafiora polane masłem z sezamem lub bułka tartą. Smacznego!!!!

Komentarze

Popularne posty