ciasto drożdżowe na pizze

  Aby nam się dobrze jadło, trzeba znać jadła abecadło.  - Wiesław Malicki

 Wszyscy ostatnio mnie pytają o ciasto drożdżowe do pizzy gdzie kupuje? gdzie można je dostać?!  Tu w Niemczech jest z tym problem. Owszem zdarza się że czasami się trafi w różnych w sklepach spożywczych, i wtedy można go zakupić lub popytać w sklepach Polskich ostatecznie lepiej zaopatrzyć się w Polsce bądź samemu w wolnej chwili  zrobić takie gotowe ciasto drożdżowe na pizzę.
  Ciasto drożdżowe na pizzę



składniki:
 -250 g mąki może być instant pszenna na cienkie lub na grube ciasto to mąka tortowa
-150 ml ciepłej wody nie wrzątku

-25 g drożdży świeżych lub 12 g suszonych
-1 i 1/2 łyżki oliwy
-1 łyżeczka soli
-1 łyżeczka cukru


Przygotowanie:
Na początek rozkruszamy świeże drożdże w misce, dodajemy150ml szklanki cieplej wody i łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy na 10 do 15 minut, aż zrobi się rozczyn. Następnie do rozczynu dodajemy 250 g mąki, łyżeczkę soli, i całość mieszamy. Ciasto po wymieszaniu wyjmujemy na stolnice i wyrabiamy – aż stanie się elastyczne i gładkie. Formujemy kule i polewamy ja oliwą i wkładamy do szklanego naczynia na koniec przykrywamy folią spożywcza lub ściereczka kuchenna. (Na wyrobienie ciasta potrzeba ok. 15 min. w zależności czy wyrabiamy ręcznie, czy robotem. Czas wyrabiania może być różny.) Takie wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe  miejsce na minimum 30-40 minut  do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto powinno  podwoić objętość!!! Następnie stolnicę oprószamy mąką i i przekładamy już na nią gotowe ciasto do formowania. Nie należy używać wałka tylko palcami ciasto rozciągać. Po uformowaniu ciasta przekładamy je na blachę z papierem do pieczenia i smarujemy sosem na pizze lub z takiego ciasta robimy np. pierożki.

Komentarze

Popularne posty