szaszłyki kalafiorowo-drobiowe

  "Przecież to naturalne, ugryźć więcej, kiedy poczuło się pierwszy smak"… Joanne Kathleen Rowling
Dziś kontynuacja kalafiorowej zachcianki na obiad serwuje rewelacyjne:
Szaszłyki kalafiorowo - drobiowe

 Składniki:
-podwójna pierś z kurczaka( średnia)
-pół kalafiora
-2 łyżki stołowe masła
-2 łyżki posiekanych ziół ( do woli)
-łyżka soku z cytryny
-trochę curry
-sól , pieprz
-olej do smażenia
-ryż do podania ( może być biały lub mieszanka dzikiego ryżu bądź basmati - najlepiej smakuje!)
Przygotowanie:
Kalafior umyj i podziel na małe różyczki. Włóż do posolonego wrzątku i gotuj na pół twardo.Odcedź. Mięso z kurczaka opłucz i obierz, lekko rozbij, pokrój w paski. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju z masłem. Włóż kalafiora wcześniej oprószonego curry i smaż ok 3 min. Wyjmij z patelni. Paski mięsa posyp ziołami i zwiń w roladki. Roladki oraz różyczki kalafiora nadziej na patyczki do szaszłyków. Opiekaj w 200 stopniach ok 15-25 min w piekarniku. Podawaj z ryżem jak i również z ulubiona surówką. Życzę smacznego!

Komentarze

Popularne posty