Pierś z kurczaka ze smażoną cukinią z czerwonym pieprzem

 „Mogę się założyć, że to, co motywowało Brytyjczyków do skolonizowania większej części świata, to poszukiwanie porządnego posiłku". -Martha Harrison

Dokładnie tak moi mili, nie ma to jak porządnie zjeść. Dobre jedzenie nie zawsze oznacza dobre, ale dobre jedzenie choćby z nazwy należy zawsze spróbować i zrecenzować. Ja ostatnio odkryłam bardzo proste danie które ostatnio zaserwowałam rodzinie. Okazało się że pozytywnie się zaskoczyłam i że smak tego dania przerósł moje oczekiwania co do jego smaku.
Pierś z kurczaka ze smażoną cukinią z czerwonym pieprzem

 Składniki:
-1 podwójna pierś z kurczaka
-2 małe cukinie
-3 łyżki stołowe miodu
-1 duża cebula
-łyżka stołowa sosu sojowego
-4 łyżki oliwy
-mała łyżeczka suszonego rozmarynu
-2 łyżki stołowe soku z cytryny
-sól, pieprz czarny mielony
-pieprz czerwony w ziarnkach ( może być zmielony)
- ząbek czosnku
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka umyj, osusz i obierz z niepotrzebnych części.Lekko je rozbij. Następnie zalej je sokiem z wyciśniętej cytryny i odstaw  na ok ok 10 min. W między czasie umyj cukinie i pokrój ją na cienkie talarki. Cebulę wrzuć  na rozgrzaną patelnie i smaż na miękko byle się nie przypaliła po kilku minutach dodaj do niej  cukinie i  razem je smaż mieszając. Później  przesmażoną cukinie i cebulę skrapiamy sosem sojowym, dodajemy 2-3 łyżki miodu dolewamy3 łyżki wody oraz wsypujemy suszony rozmaryn. Dusimy mieszając przez ok 10 min na wolnym ogniu, doprawiając solą, pieprzem czarnym i czerwonym do smaku. Piersi z kurczaka po upływie 10 minut wyjmujemy z soku, smarujemyje po wierzchy wyciśniętym ząbkiem czosnku  po czym smażymy je na złoty kolor. Podajemy z cukinia i oprószamy solą i  posypujemy czerwonym pieprzem. Smacznego!

Komentarze

Popularne posty