placuszki z dyni
No prosze kolejny przepis dzięki inspiracji pewnej pani http://kuchniatosztuka.blogspot.de/2014/10/placki-z-dyni-pyszne-i-szybkie.html -stwierdziłam dlaczego nie? i zrobilam pyszne placuszki z dyni przepis troszkę zmodyfikowałam po swojemu bo zużyłam calą dynie ok 2kg a nie połowe jej.
Zapraszam do przepisu i życzę smacznego!
składniki:
Zapraszam do przepisu i życzę smacznego!
Proste potrawy sprawiają nam tyleż przyjemności, co wystawne uczty...-Epikur
składniki:
-2 szklanki startej dyni
-1 starta średnia marchewka
-1 starta średnia cebula
-1 starty ząbek czosnku
-2 jaja
-4 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej (nie żałujemy mąki, bo masa z dyni nie wiąże się tak dobrze, jak starte ziemniaki)
-1 szkl. mąki pszennej (jeśli ciasto po wymieszaniu jest za gęste dodać troszkę wodę jeśli za rzadkie trochę mąki.)
-1 szkl. mąki pszennej (jeśli ciasto po wymieszaniu jest za gęste dodać troszkę wodę jeśli za rzadkie trochę mąki.)
-kilkanaście listków zielonej pietruszki
-1-2 płaskie łyżeczki cukru
-1-2 płaskie łyżeczki cukru
-sól, pieprz do smaku
-4-5 łyżek oleju do smażenia
Przygotowanie:
Umytą dynie obieram ze skóry obieraczką do jarzyn lub ostrym nożem. Miałam dwukilogramową dynię. Miąższ dryluję ze środka łyżką, resztę kroję w kostkę i blenduje w blenderze razem z dużym ząbkiem czosnku, marchewką i średnią cebula. Do startych warzyw dodaję natkę z pietruszki, jajo, oraz mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz i cukier do smaku. Wszystko razem mieszam i smażę jak placki ziemniaczane.
Przygotowanie:
Umytą dynie obieram ze skóry obieraczką do jarzyn lub ostrym nożem. Miałam dwukilogramową dynię. Miąższ dryluję ze środka łyżką, resztę kroję w kostkę i blenduje w blenderze razem z dużym ząbkiem czosnku, marchewką i średnią cebula. Do startych warzyw dodaję natkę z pietruszki, jajo, oraz mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz i cukier do smaku. Wszystko razem mieszam i smażę jak placki ziemniaczane.
Sos jogurtowy na słodko
150 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka miodu
Mieszam składniki i gotowe
Sos chrzanowy na zimno
150 ml jogurtu naturalnego
1-2 łyżki dobrej oliwy lub oleju tłoczonego na zimno (opcjonalnie)
1 kopiasta łyżeczka chrzanu
ciut miodu
szczypta soli
kilka kropel soku z cytryny
łyżeczka posiekanych świeżych ziół (opcjonalnie)
Wszystkie składniki mieszamy i gotowe.
Komentarze