ciasto zebra

 „Jedzenie powinno zaspokajać głód – nie próżność, sprawiać przyjemność – nie trudność,  być doznaniem kulinarnym – nie intelektualnym i dawać okazje do dzielenia się radością posiłku z bliskimi. -Tessa Capponi- Borawska

Kolejna inspiracja  którą postanowiłam sie z wami tutaj podzielić. Powstało nowe moje ciasto zebra.
Zapraszam do przepisu.

Składniki:
-3jajka rozm.L lub 4-5 jaj mniejsze rozm M
-1,5 szkl.cukru
-Olejek (aromat)waniliowy lub inny (pare kropel)
-1szkl wody
-1szkl oleju
-3 d.lyzki płaskie kakao
-1,1/4lyzeczki proszku do pieczenia
-1,5 szkl maki pszennej

 Przygotowanie
 Jajka z cukrem i olejkiem(aromatem) ucieramy na masę mikserem potem dalej mieszamy stopniowo wsypując make i dalej wlewamy wodę i olej i nadal mieszamy. Na końcu dodajemy do masy proszek do pieczenia i ucieramy aż będzie konsystencja wodnista, lejąca sie ciasta.
Dzielimy ciasto na dwie równe polowy. Do jednej dodajemy kakao i mieszamy już łyżka dokładnie. W miedzy czasie nagrzewamy piekarnik do 200stopni, i natłuszczamy formę masłem  obsypując ja maka np. forma do biszkoptu .Ciasto nakładamy łyżką na formę raz ciemne raz białe na siebie na środku a ono stopniowo sie samo rozlewa po tortownicy. Raz krąg ciemny na gore, raz krąg jasny itd do końca. Robiąc kręgi, gdzie w przekroju wychodzi po upieczeniu zebra. Po nałożeniu ciasta w momencie wkładania go do piekarnika zmniejszamy temp do 180 i pieczemy ciasto ok 50 min w tym czasie nie wolno otwierać piekarnika by nie powstał zakalec. Życzę smacznego!!!



Komentarze

Popularne posty