Knedle ze śliwkami

 "W czasie uczty nie opowiadaj, jak należy jeść, lecz jedz, jak należy." Nn

Dziś na obiad serwuje swojej rodzinie knedle ze śliwkami. Mogę powiedzieć że u mnie sezon jesienny rozpoczęty, a  takie knedle bardzo szybko się robi i moje wspomnienie z domu rodzinnego gdzie jak byłam mała dziewczynką znów ożywiły smak mojej kuchni. Moja mama  jak tylko jesień się rozpoczęła robiła knedle ze śliwkami, a teraz sama jestem mamą i robię knedle dla swojego dziecka.
A teraz troszkę historii na temat knedli by urozmaicić i zaostrzyć smak.
Knedle - potrawa mączna wywodząca się z niemieckiego obszaru językowego (Knödl), popularna także w Polsce. Ma postać kulek z ciasta nadziewanych mięsem lub innymi składnikami, w Polsce najczęściej śliwkami. W Niemczech stosuje się nadzienie mięsne, ze szpinaku, czasami knedle są dodatkiem do zup. W Czechach  i na Słowacji knedlami określa się także popularne knedliki. Przygotowywane z ciasta, wyrabianego zwykle na bazie gotowanych ziemniaków (bramborový knedlík) lub mąki pszennej (houskový knedlík) z dodatkiem drożdży. Z ciasta formuje się zazwyczaj walec, który gotuje się w osolonej wodzie, po ostudzeniu kroi na plastry i odgrzewa na parze. Do knedlików najczęściej podaje się gulasz mięsny, pieczoną wieprzowinę lub sztukę mięsa z sosem. Jako dodatek zwykle podaje się duszoną kapustę. Knedliki można także przygotowywać z nadzieniem: mięsnym czy owocowym. A ja zachęcam do zrobinia knedli naszych Polskich ze śliwką albo z jabłkiem a w okresie letnim z truskawką czy jagodą. Zapraszam i życzę smacznego!

Skladniki:
-1kg ziemniakow ugotowanych i ostudzonych i zmielonych
-250 g mąki pszennej
- 2 d. łyżki maki ziemniaczanej
- 2-3 jajka
-30 szt śliwek węgierek
- cukier
-ewent. cynamon

Przygotowanie:
Ziemniaki z mąkami jajkami zarabiamy na ciasto, kiedy ciasto jest za rzadkie dodajemy więcej maki i ugniatamy. Formujemy ciatso jak na kopytka w najpierw wkulę a potem w walek i kroimy  po skosie jak kopytka i wkładamy do środka śliwkę wydrylowaną z pestek ale nie całą przepołowioną tyko w połowie. I zalepiamy rękami obsypanymi mąką bo ciasto się bardzo klei i formuje kulę. Zagotowujemy wodę i wrzucamy do wrzątku i czekamy aż wypłyną na zewnątrz i bedą już gotowe.  Można podać je z cukrem pudrem, lub zasmażoną bułka tartą na masełku i z cukrem. Smacznego.




Komentarze

Popularne posty