ciasto truskawkowe

 Tajemnica szczęścia jest ukryta w tym, by widzieć wszystkie cuda świata i nigdy nie zapomnieć o dwóch kroplach oleju na łyżce.-Paulo Coelho

Witajcie kochani dziś kolejny niedzielny deserek do herbatki czy kawki :) Ciasto truskawkowe.
Puszyste, maślane i  jest proste w przygotowaniu. Zapraszam




Składniki:
-2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) + 1 łyżka
-5 jajek – osobno żółtka i białka
-3/4 szklanki cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/3 szklanki mleka
-200g masła (nie z lodówki)
-500g umytych obranych truskawek
-1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
 Przygotowanie
1. Do rondelka z grubym dnem włożyć posiekane masło, cukier wanilinowy i wlać mleko. Podgrzewać mieszając, aż masło się rozpuści, zdjąć z ognia i odstawić na 15-20 minut do przestygnięcia.
2. Mąkę przesiać (bez 1 łyżki) i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
3. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo, ciągle miksując, dodać cukier. Ubijać mikserem, aż powstanie gęsta masa i cukier się rozpuści. Następnie w dwóch partiach dodać żółtka i dokładnie wymieszać mikserem.
4. Do jajecznej masy, ciągle mieszając, stopniowo wlać roztopione masło i wymieszać. Na końcu dodać w dwóch/trzech partiach mąkę i wymieszać łyżką lub mikserem na niskich obrotach.
5. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30cm, wyrównać.
6. Truskawki oprószyć 1 łyżką mąki i pokroić na połówki lub jeszcze drobniej. Poukładać je na wierzchu ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty