pierogi ruskie

 Odsmażane ruskie przywołują w pamięci najcieplejsze obrazy rodzinnego domu.-M.Gessler

"Ciepłe, magiczne, takie rodzinne, mamine i babcine pierogi są naszym marzeniem zawsze, gdy jesteśmy głodni." Więc i ja zaserwowałam sobie i rodzince porcję takich przepysznych pierogów na talerzu, dziś więc królują u mnie na stole nie tylko "ruskie ale  i z kapustą oraz bekonem"
Zapraszam!!!



Składniki:
ciasto
-2 szklanki mąki
-1 całe jajko
-gorąca woda nie wrzątek
-sól
-łyżka stołowa oleju
farsz 1
-1 średnia cebula, lub 2 mniejsze
-250 g dla mniejszej ilości lub 500 g dla większej sera białego półtłustego odciśniętego
-5-7 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
-przyprawa do zupy

farsz2
-15 dag kapusty kiszonej
-1średnia cebula
-250 g bekonu wędzonego
-sól pieprz do smaku
Przygotowanie
Ciasto
mąkę solę dodaje jajko, olej i odpowiednio porcjami wodę i wyrabiam ciasto tak aż będzie odchodziło od rąk. Potem je wałkuje na cienki placek z którego szklanką wycinam kółka obojętnie jakiej średnicy, byle nie były za małe.
Farsz1
cebule siekam na drobno i podsmażam na patelni na dwóch łyżkach oleju tak aby się zeszkliła, ser wraz ziemniakami przemielam przez maszynkę lub można ugnieść tłuczkiem, później wymieszać z cebulą i doprawić do smaku solą pieprzem i odrobinką przyprawy do zup np. kucharek.
Następnie nakładać małą łyżeczką farsz na ciasto i zagnieść na rogach tak aby ciasto nie wyleciało.Ugotuj w osolonej wodzie. Można polać je masełkiem lub usmażyć boczek pokrojony w kosteczkę i polać pierogi, skwarkami.
Farsz 2
 kapustę kiszoną odsączam z nadmiaru soku, i szatkuje na drobno, wrzucam do garnka z wodą i   i gotuję do miękkości. Następnie cebule siekam drobniutko i wrzucam na patelnie tak aby się ze szkliła  później dodaje bekon i smażę go na lekkie skwarki, mieszam później wszystko razem z kapustą na patelni i razem przysmażam. Czekam aż farsz lekko ostygnie i nakładam m. łyżeczką farsz na ciasto.
Następnie wszystko dalej robię jak powyżej przy farszu pierwszym.
 Życzę Smacznego!!!




Komentarze

Popularne posty