kruche dwukolorowe cisteczka do kawy

 Apetyt przychodzi w miarę jedzenia - François Rabelais

Dziś mi ciasteczkowo, a mój synek to ciasteczkowy potwór :)
Mój mały pomocnik wymyślił że dziś zje ciasteczka i to nie byle jakie ale czekoladowe, które po części sam przygotował. Ja śmiem twierdzić że jak na takiego 3, 5 latka doskonale sobie z tym poradził :) i wyszły ciasteczka przepyszne, rozpływające się w ustach.  Ich zapach kakao i wanilii podczas pieczenia roznosił się po całym mieszkaniu kusząc tym nasze zmysły, a odpowiadał smak chęci  skosztowania kruchego wypieku. Zapraszam!

 Kruche ciasteczka dwukolorowe
 waniliowe
 z kakao
Składniki:
-250 g mąki pszennej
-1 jajko
-130 g posiekanego  masła ( obojętnie czy z lodówki czy ciepłe (ustałe)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-3 łyżeczki cukru waniliowego
-3 łyżki cukru
-2 łyżki kakao
-1 łyżka mleka
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, i posiekane masło. Na to sypiemy cukier, dodajemy jajko, i cukier waniliowy. Następnie wszystkie składniki mieszamy nożem, a później ręcznie i wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na dwie połówki. Do jednej połówki w misce dodajemy mleko a później i kakao i wyrabiamy. Po wyrobieniu mamy dwie polówki ciasta jasnego i ciemnego. Przekładamy je do oddzielnych woreczków foliowych i wkładamy do lodówki na 30-40 min "aby ciasto się ustało i stwardniało w potocznym tego słowa znaczeniu odpoczęło " Po upłynięciu czasu wyjmujemy ciasto z lodówki, i wałkujemy je na podsypanej mąką stolnicy na ok 5 mm. Następnie za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka. Później przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku na 180 stopniach bez termoobiegu przez 15-20 min. Po upieczeniu dekorujemy do woli, oraz delektujemy się kruchością i smakiem ciasteczek. Smacznego!

Komentarze

Popularne posty