Pasta z makaronem tagliatelle w sosie śmeitanowo-winnym

 Kuchnia cały czas mnie zaskakuje. Codziennie uczę się czegoś nowego. Mieszam różne składniki, łączę je ze sobą i nie boję się eksperymentować. Właśnie na tym polega cała zabawa...to prawdziwa sztuka.- Pascal Brodnicki

Dziś na główne menu pomimo choroby. Pasta z makaronem tagliatelle w sosie śmietanowo-winnym.
Zapraszam!

Składniki na 2 osoby:
-200g makaronu tagliatelle może być szpinakowy lub inny do wyboru smak
-1 duża cebula, lub 2 mniejsze
-1 szklanka białego wina
-1/2 szklanki bulionu grzybowego
-10 dag szynki ( obojętnie jakiej)
-400g pieczarek
-1 papryka do wyboru kolor
-3 łyżki stołowe śmietany 18%
-oliwa
-tarty parmezan
-szczypta gałki muszkatołowej , sól, pieprz
-natka pietruszki lub koperek


Przygotowanie:
Chwilkę wcześniej gotujemy makaron tagliatelle w lekko osolonej wodzie ( do miękkości).
Na oliwie podsmażamy pokrojoną paprykę w paski, później posiekaną cebulę. Mieszając razem składniki zalewamy je bulionem a gdy lekko odparuje, dodajemy pokrojone pieczarki. Kiedy już lekko podsmażone puszczą wodę( jeśli za dużo wody -to odlać), dodajemy wino. Przyprawiamy solą pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy wszystko i dusimy na wolnym ogniu przez 15 min pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. dodajemy 10 dag szynki pokrojonej w kosteczkę, i mieszamy. Po kilkunastu minutach dodaj śmietanę i odrobinę startego parmezanu , który lekko zagęści sos. Jeszcze dusimy tym razem na odkrytej patelni. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki lub koperku do sosu. Po wyłożeniu makaronu i zalaniem go sosem na talerzu posypujemy pietruszką lub koperkiem i startym parmezanem. Smacznego!

Komentarze

Popularne posty