tarta pomarańczowa

 Nadzieja jest wte­dy, gdy jest cias­to. Cias­to jest zawsze.- Dean Ray Koontz

Kochani odkąd zobaczyłam w magazynie kulinarnym Kuchnia zdjęcie przecudnej tarty pomarańczowej uległam tak, że szybciutko pobiegłamdo kuchni by ją zrobić. Przepis troszkę zmodyfikowałam po swojemu i nie karmelizowałam pomarańczy, ale myślę że wyszła pyszna. Zresztą jeśli największy krytyk kulinarny czyli mąż chwali tzn. że musi być bardzo dobra :P :)  Zatem  jak coś  to odsyłam was linkiem na samym końcu podanym do oryginalnego przepisu *  a poniżej mój przepis na kruchą Tarta pomarańczową. Zapraszam

Składniki
ciasto
250 g maki krupczatki w pl a w de to typ 550
80g cukru pudru
szczypta soli
1 żółtko
125 g masła pokrojonego w kawałki
4 łyżki stołowe lodowatej wody
masa
240 g sera ricotta
200g mascarpone
100g cukru pudru
3 jajka
starta skorka z pomarańczy
sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
(dodatkowo jeśli soku  wyjdzie za dużo wtedy do masy aby zgęstniała dodać trochę maki,
jeśli zaś będzie mało soku do masy nie dodajemy maki!!!!)
Przygotowanie
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i masło i miksujemy na średnich obrotach dotąd aż mieszanka będzie miała konsystencje bułki tartej, następnie dodajemy żółtko
i miksujemy dalej, w kolejności wlewamy wodę dalej mieszając. Po wymieszaniu składników ze sobą ugniatamy ciasto na jednakową masę i tworzymy kulkę przekładamy do woreczka lub owijamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Wyjmujemy ciasto z lodówki rozwałkowujemy je na średnice 3 mm  ciasto powinno być większe nic forma. Wylepiamy nim formę do tarty. Następnie wstawiamy do zamrażalnika na 15 min. Po upływie czasu wyjmujemy przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np. fasola (jaśkiem) i pieczemy przez 8-10 mi w piekarniku na 180 stopniach bez termoobiegu. Po upływie 8-10 min zdejmujemy papier zostawiamy samo ciasto i pieczemy spod jeszcze 5minut tak aby się zrumienił.
w miedzy czasie robimy masę, krem.
Miksujemy mascarpone z ricottą i z jajkami z cukrem oraz skórka i sokiem z pomarańczy. Przekładamy na lekko przestudzony placek i zapiekamy jeszcze ok 30-40 minut w piekarniku w 180 stopniach do zrumienienia. Po upieczeniu dekorujemy dowolnie pomarańczami lub bita śmietaną. Smacznego!!!





 *http://przepisy.magazyn-kuchnia.pl/przepisy/spis/171612069/tarta+z+kremem+pomara%C5%84czowym+i+karmelizowanymi+pomara%C5%84czami/p



Komentarze

Popularne posty