cake popy

 Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy. - Anthelme Brillat-Savarin

Cake popy czyli ciasteczkowe lizaki przywędrowały do nas z Ameryki i podbiły odrazu nasze serca a szczególności serca tych najmniejszych. Postanowilam się z wami podzielić swoimi cake popami, które zrobiłam mojemu synowi na zeszłoroczne urodzinki. Pomysł wstawienia tego tutaj podsunęły mi dwie bardzo zaprzyjaźnione kulinarnie znajome z fb :) Dziekuję im za to a w tym roku planuje też coś nowego stworzyć...
Zapraszam





Składniki
-150 g masła
- 150 g cukru 
-1 op cukru waniliowego 
-2 jajka 
-szczypta soli 
-300g maki pszennej 
-2 łyżeczki proszku do pieczenia 
-250 ml mleka 
 Przygotowanie : 
Masło, cukier, cukier waniliowy oraz jajka ucieramy na puszysta masę. Następnie dodajemy mąkę, sól, proszek do pieczenia i mleko i ostrożnie mieszamy. Nagrzewamy maker cake pop (do wypieków ciasteczkowych lizaków) wylewamy ciasto i wypiekamy od 5do 8 minut . Po ostygnięciu lizaków dekorujemy wedle uznania.
Smacznego! 





Komentarze

Popularne posty