pulpeciki w sosie pomidorowym


 „Każdy posiłek to podróż w krainę smaku…”„Jedzenie powinno zaspokajać głód – nie próżność, sprawiać przyjemność – nie trudność,  być doznaniem kulinarnym – nie intelektualnym i dawać okazje do dzielenia się radością posiłku z bliskimi.  - Nk

Dziś serwujemy obiadek pełen vigoru czyli pulpeciki w sosie pomidorowym zapraszam!

 Składniki
60 dag mielonego mięsa ( wołowo-wieprzowego)
1 cebula,
 1 jajko,
4 łyżki oliwy z oliwek,
4 łyżki tartej bułki, plus tarta bułka i mąka do obtoczenia mięsa
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
natka pietruszki
1 szklanka bulionu wołowego
2łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka ketchupu
2 średnie pomidory typu plume inaczej śliwkowe
sól, świeżo zmielony pieprz, szczypta majeranku
szczypta czosnku zmielonego,
1 łyżka wegety lub kucharka

 Należy obrać cebulę, drobno pokroić, wrzucić na rozgrzaną oliwę i cały czas mieszając smażyć, aż się zeszkli. Do zmielonego mięsa dodać zrumienioną cebulę, jajko, ok. 2 łyżki tartej bułki, pokrojoną pietruszkę, sól, słodką paprykę, pieprz,majeranek, czosnek  i wegetę. Wszystko wyrobić, a następnie z masy zrobić pulpety w formie kulek wielkości orzecha włoskiego. Pulpeciki należy jeszcze obtoczyć w bułce tartej i mące i usmażyć na oliwie. Następnie po usmażeniu przełożyć do garnka  zalać bulionem. Bulion powinien przykrywać wszystkie pulpety - jeśli go zbyt mało - dolać wody. Następnie należy dodać koncentrat pomidorowy i ketchup. Gotować pulpety ok. 30-40 minut pod przykryciem a potem jeszcze 15 odkryte tak aby sos troszkę zgęstniał a reszta wody wyparowała. Pulpety można podać z pure z ziemniaków lub ryżem życzę Smacznego!

Komentarze

Popularne posty