muffinki czekoladowe vel babeczki
"Apetyt połączony z przekonaniem, że się go zaspokoi, nazywa się nadzieją." Thomas Hobbes
Dziś urodzinowo bo mój syn niedawno skończył 4 latka z tej okazji mama postanowiła upiec muffinki inaczej babeczki prawdziwe czekoladowe z czekolada w środku bo rozpuszczoną... na samą myśl i zapach rozpowszechnionej czekolady w kuchni....ślinka sama cieknie a mąż razem z synkiem dwa łasuchy moje się nimi zachwycają a ja się nimi tutaj wam chwalę. Smacznego!!
Muffiny czekoladowe
Składniki:
- 4jajka
- pól szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 90g masła
- 2 pełne duże łyżki maki pszennej
-poł łyżeczki płaskiej proszku do pieczenia
- 150 g czekolady gorzkiej
- kilka kostek czekolady mlecznej do muffinów
Przygotowanie:
czekoladę rozpuszczamy na parze w kąpieli wodnej razem z masłem, po rozpuszczeniu odstawiamy na bok do ostygnięcia, w miedzy czasie ucieramy jajka z cukrem i cukrem z wanilia na gładka masę, potem dodajemy mąkę z proszkiem i mieszamy , na koniec do masy dodajemy wystudzoną czekoladę i wszystko razem mieszamy. Następnie nakładamy masę do papilotów do formy na muffinów tak do 1/2 powierzchni w środek kładziemy pokruszoną na drobne kawałeczki kostkę czekolady i zakrywamy minimalnie resztką masy. Pieczemy w 240 stopniach ok 10-15 min.
Dziś urodzinowo bo mój syn niedawno skończył 4 latka z tej okazji mama postanowiła upiec muffinki inaczej babeczki prawdziwe czekoladowe z czekolada w środku bo rozpuszczoną... na samą myśl i zapach rozpowszechnionej czekolady w kuchni....ślinka sama cieknie a mąż razem z synkiem dwa łasuchy moje się nimi zachwycają a ja się nimi tutaj wam chwalę. Smacznego!!
Muffiny czekoladowe
Składniki:
- 4jajka
- pól szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 90g masła
- 2 pełne duże łyżki maki pszennej
-poł łyżeczki płaskiej proszku do pieczenia
- 150 g czekolady gorzkiej
- kilka kostek czekolady mlecznej do muffinów
Przygotowanie:
czekoladę rozpuszczamy na parze w kąpieli wodnej razem z masłem, po rozpuszczeniu odstawiamy na bok do ostygnięcia, w miedzy czasie ucieramy jajka z cukrem i cukrem z wanilia na gładka masę, potem dodajemy mąkę z proszkiem i mieszamy , na koniec do masy dodajemy wystudzoną czekoladę i wszystko razem mieszamy. Następnie nakładamy masę do papilotów do formy na muffinów tak do 1/2 powierzchni w środek kładziemy pokruszoną na drobne kawałeczki kostkę czekolady i zakrywamy minimalnie resztką masy. Pieczemy w 240 stopniach ok 10-15 min.
Komentarze
pożarłabym takiego czekoladowca do szklanki mleka