Bitki z polędwicy wieprzowej z lekką nutą grzybową podane na makaronie penne.

 „ Właściwe odżywianie będzie medycyną jutra”- L. L. Pauling 

Kochani w Nowym 2015 Roku. Pełnym nowych nadziei i inspiracji a także nowych wyzwań, oczekiwań. Życzę wam aby ten rok przyniósł wam wiele pomyślności, szczęścia i sukcesów na każdym polu jak i  zawodowym tak i osobistym.
A dziś dla odmiany obiad standardowy czyli :
Bitki z polędwicy wieprzowej z lekką nutą grzybową podane na makaronie penne. 


Składniki:
-6kotletów z polędwicy wieprzowej ( ta ilość zależy od ilości osób jedzacych obiad)
-parę grzybów mogą być borowiki lub prawdziwki albo podprawki
-natka koperku
-parę listków laurowych
-ziele angielskie
-pieprz czarny mielony
-szczypta soli do smaku
-pieprz ziołowy
-2ząbki czosnku
-1średnia cebula
-mąka do obtoczenia mięsa
-1kostka bulionowa grzybowa
-makaron penne
Przygotowanie:
Mięso pokrojone w kotlety rozbijamy tłuczkiem,posypujemy szczypta soli i pieprzem ziołowym,cebulę kroimy w większą kostkę i przekładamy nią mięso.Następnie przykrywamy mięso i wkładamy do lodówki na parę godzin by mięso przesiąkło aromatem pieprzu i cebuli.Po upływie paru godzin wyjmujemy mięso obtaczamy je w mące i smażymy na patelni do zrumienienia. Następnie przekładamy usmażone mięso do większego rondla bądź garnka dodajemy przysmażona cebulę,podlewamy wodą przegotowana i gotujemy na wolnym ogniu.Dodajemy liście laurowe,ziele angielskie,posypujemy szczypta czarnego pieprzu,wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pokrojony drobno koperek,i parę grzybków wcześniej sparzonych gotującą wodą,oraz kostkę grzybowa..Na koniec mieszamy wszystko delikatnie drewniana łyżka żeby mięso się nie rozwaliło i gotujemy pod przykryciem do miękkości.Kiedy mięso już będzie na tyle miękkie sprawdzamy widelcem czy da się je przełamać odkrywamy je i gotujemy jeszcze przez chwilę by odparować nadmiar wody inaczej redukujemy sos.W między czasie gotujemy makaron penne. Po zredukowaniu sosu. Wykładamy mięso na makaron penne i gotowe, mięso można również podać z ziemniakami z wody lub z kluskami śląskimi. Życzę smacznego!!!!

Komentarze

Popularne posty