śliwkowiec


Apetyt przychodzi w miarę jedzenia- François Rabelais
 Nic dodać nić ująć, zapraszam na ciasto :)

Składniki na ciasto
2/5 kostki masła lub margaryny (100g)
1 szklanka mąki (170g)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru (80g)
1 żółtko
szczypta soli
bułka tarta do formy

Składniki na masę
200g śmietany 18% lub schmant 24%
1,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich
1 jajko
1/2 szklanki cukru (125g)
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
500g śliwek węgierek
obrane migdały do dekoracji

Przygotowanie
W misce wymieszaj mąki, cukier, sól i proszek do pieczenia. Następnie dodaj żółtko i miękkie masło, jeszcze raz wymieszaj.Ciasto wyłóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć. Zawiń w folię i odłóż na 20 minut do lodówki. Przygotuj masę na wierzch. Śmietanę wymieszaj z jajkiem, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i zmielone orzechy. Schłodzone ciasto lekko rozwałkuj i ułóż na natłuszczoną formę do ciasta i obsypaną bułką tartą.  Na cieście rozprowadź równomiernie masę śmietanowo-orzechową. W masie ułóż połówki śliwek. Do środka każdej włóż migdałka. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180 st.C około 50 minut.dotąd aż się zarumienieje. Życzę Smacznego!



Komentarze

Popularne posty