ciasto z truskawkami pod pierzynką z białek

 (...) Cukier nadaje się do osładzania kawy ale nie do tego aby go jeść łyżką z talerza, jak kaszkę. (...) -W. Gombrowicz
Dzisiaj czerwcowo, truskawkowo u nas. Na deserek serwuje  kruche pyszne ciasto z truskawkami pod pierzynka z białek. Zapraszam!!!

Składniki:
-3 szklanki mąki
-5 żółtek
-5 białek (zimnych)
-szczypta soli
-1łyżka stołowa mąki ziemniaczanej (dodać ) aromat waniliowy
-1łyżka chudej śmietany w pl 12% w de 10%
-1łyżeczka proszku do pieczenia
-3/4 szklanki cukru
-1/4 szklanki cukru do białek lub pół szklanki cukru pudru na 5 białek
-1 łyżeczka cukru z wanilią
-otarta skórka z cytryny
-25 dag masła lub margaryny ( pokrojone nie zimne)
-500 lub 600g truskawek bez szypułek( obranych)

Przygotowanie:
Do miski przekładamy 5 żółtek, dodajemy 3/4 szklanki cukru i lekko miksujemy, następnie troszkę solimy dodajemy masło, otartą skórkę z cytryny i łyżkę śmietany i miksujemy lekko  ( nie chodzi oto by ciasto miało gładką konsystencję, na tym etapie tylko mieszamy składniki )
Do wymieszanej masy dodajemy mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia następnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Po czym przekładamy je do woreczka foliowego i  wkładamy do lodówki na pol godziny. W miedzy czasie blachę smarujemy tylko spód boków blachy nie trzeba! 1 łyżką oleju papierowym ręcznikiem.
Po półgodziny wyjmujemy ciasto z lodówki wałkujemy goi przekładamy na blachę palcami lekko je formując w blasze. Następnie nakłuwamy je widelcem i zapiekamy ok 15-17 min w piekarniku na 180 stopniach na środkowej półce. Po zapieczeniu ciasto odkładamy w blasze na bok posypując je z góry 1 łyżką stołową mąki pszennej przez sitko w ten sposób zabezpieczamy je przed szybka wilgotnością i staje się bardziej kruche.  Teraz możemy zabrać się za ubijanie bezy.
 Do plastikowej miski przelewamy białka  lekko je solimy i ubijamy na najwyższych obrotach aż się zrobią na sztywną pianę, następnie dodajemy partiami cukier nie jednorazowo, i dalej masę ubijamy na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną z aromatem i mieszamy mikserem. Po wymieszeniu kładziemy truskawki najlepiej do góry dnem na ciasto i w rządku ale nie ciasno! i nakładamy łyżką  masę bezową. Po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° i pieczemy okolo20 minut po upłynięciu 20 minut zmniejszamy temperaturę do 160 ° i pieczemy jeszcze około 10 min-15minut, obserwując żeby beza za bardzo się z góry nie przypaliła. Po upłynięciu czasu wyjmujemy ciasto i delektujemy się nim najlepiej po ostygnięciu, można podać je z lodami.  Życzę Smacznego!!!





Komentarze

Popularne posty