ciasto jogurtowe z mandarynkami

  Proste potrawy sprawiają nam tyleż przyjemności, co wystawne uczty...-Epikur

Dziś u nas na stole gościło ciasto jogurtowe z mandarynkami. Na pomysł wpadł mój mężuś a ciasto samo w sobie wyszło  puszyste, i niezwykle smaczne. Zapraszam

 przed

 po
Składniki

160 ml oleju słonecznikowego
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 duże jajko
sok wyciśnięty z 1 cytryny i skórka z niej otarta
600 g jogurtu greckiego, lub bułgarskiego ( ja dodałam bułgarskiego ( lekko słony i bardzo gęsty jogurt))
500 g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
600 - 700 g dowolnych owoców( w moim przypadku mandarynki)

Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. ( Najlepiej jogurt wyjąć z lodówki godzinę przed zrobieniem ciasta aby nie był za zimny). Mąkę pszenną i sodę oczyszczoną przesiać, odstawić na bok.
W dużej misce wymieszać olej słonecznikowy, cukier, jajko, sok z i skórkę z cytryny -  do połączenia. Później dodajemy jogurt i mieszamy. Następnie przesianą mąkę z sodą i znów mieszamy. Ciasto powinno wyjść gęste i może wyglądać na lekko zwarzone - całkowicie się tym nie przejmować.
Blachę o wymiarach 22 x 33 cm (lub większą: ciasto będzie niższe) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Na wierzch wyłożyć owoce, stroną rozciętą ku górze.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 50 - 60 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!

Komentarze

Anonimowy pisze…
pychotka

Popularne posty