szybkie ciasto ze śliwkami
Proste potrawy sprawiają nam tyleż przyjemności, co wystawne uczty- Epikur
Tak przy tej jesiennej pogodzie naszło mnie na śliwki. Dobrze że jeszcze je dostałam w sklepie, wiec postanowiłam zrobić ciasto ala' biszkoptowe ze śliwkami, a robi się je szybko za to długo się je piecze ale zapach tego ciasta rekompensuje nam to czekanie. Za to później jak smakuje.... Zapraszam do przepisu i życzę smacznego.
Składniki
-pół kostki masła tak ok 125g
-2 szkl.mąki pszennej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-4 jaja
-0,5 kg śliwek
-3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- cukier puder do posypania na wierzch
Przygotowanie
masło rozpuszczamy w rondelku w miedzy czasie natłuszczamy formę , tutaj do woli najlepsza jednak jest tortownica o średnicy 26 cm. I do rozpuszczonego masła dodajemy cukry, mąkę z proszkiem do pieczenia, jajka i mieszamy wszystko na gładką jednolitą masę. Drylujemy śliwki z pestek. Na formę wylaną ciastem nakładamy gęsto śliwki rozcięciem do góry. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy godzinę i 15 minut do suchego patyczka. Na koniec posypujemy cukrem pudrem na wierzch.Smacznego!!!
Tak przy tej jesiennej pogodzie naszło mnie na śliwki. Dobrze że jeszcze je dostałam w sklepie, wiec postanowiłam zrobić ciasto ala' biszkoptowe ze śliwkami, a robi się je szybko za to długo się je piecze ale zapach tego ciasta rekompensuje nam to czekanie. Za to później jak smakuje.... Zapraszam do przepisu i życzę smacznego.
Składniki
-2 szkl.mąki pszennej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-4 jaja
-0,5 kg śliwek
-3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- cukier puder do posypania na wierzch
Przygotowanie
masło rozpuszczamy w rondelku w miedzy czasie natłuszczamy formę , tutaj do woli najlepsza jednak jest tortownica o średnicy 26 cm. I do rozpuszczonego masła dodajemy cukry, mąkę z proszkiem do pieczenia, jajka i mieszamy wszystko na gładką jednolitą masę. Drylujemy śliwki z pestek. Na formę wylaną ciastem nakładamy gęsto śliwki rozcięciem do góry. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy godzinę i 15 minut do suchego patyczka. Na koniec posypujemy cukrem pudrem na wierzch.Smacznego!!!
Komentarze